A csokoládé karbantartja a gondolkodási képességeinket

Olasz és amerikai kutatók újabb bizonyítékkal szolgáltak a csokoládé, a kakaó jótékony hatásáról. A kutatási eredmények szerint a már kognitív (gondolkodási) zavarokban szenvedőknek is használt a jó minőségű csokoládé és kakaó, ami a kakaóban található flavonoidok antioxidáns hatásának köszönhető. Feledékenység, szétszórtság esetén is javallt a csokoládé. Egyértelműen bizonyítást nyert, hogy a kakaóban lévő – a flavonoidok csoportjába tartozó – flavanolok segítik a memória karbantartását és javítását. (Persze ez nem azt jelenti, hogy a szellemi táplálék, olvasás, memóriagyakorlatok vagy keresztrejtvényfejtés hanyagolható.)

2014-ben a Columbia Egyetemen memóriazavarban szenvedőket vizsgáltak. Egyik csoportjuk három hónapon keresztül napi 900 mg flavanol tartalmú italt kapott, míg a másik csoport csak napi 10 mg tartalmút. A vizsgálati idő végén jelentős memóriajavulást tapasztaltak a több flavanolt fogyasztók körében.

Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen csokoládét eszünk. Csak az adalékanyagoktól, ízfokozóktól mentes, jó minőségű fekete csoki és kakaó egészséges, mert amit nyerhetünk a kakaóban található flavanolokból, azt elveszíthetjük az adalékanyagok egészségkárosító hatása miatt.
(Csokis süteményeinkben mi mindig jó minőségű csokoládét, kakaót használunk.)

Forrás: dr. Andrew Weil 2015. január